Zoeken:
Begin hoofdinhoud

“Iedere dag hetzelfde en elke dag anders”

Een functioneel beheerder is verantwoordelijk voor het beheer van applicaties. En daarvan zijn er nogal wat binnen de veiligheidsregio. Maar zo’n functioneel beheerder is niet het archetype techneut. “Integendeel”, zegt Sureyha Baris. “ICT is verantwoordelijk voor de technische kant van het verhaal. Wij staan als beheerders aan de gebruikerskant, dus de mensenkant.”

10 jaar geleden ingerold.

Sureyha startte zo’n 25 geleden bij de financiële administratie van de brandweer. “Op een gegeven moment kwam er een nieuw financieel systeem. Daarvoor hadden ze beheerders nodig. Dus mensen die het systeem konden beheren en konden sparren met gebruikers of hen helpen met het nieuwe systeem. Naast mijn leidinggevende werd ik toen 2e beheerder. Ik vond het heel leuk om het systeem mee in te richten en het te beheren. Jaren later werd er een team functioneel beheer voor concernapplicaties opgericht. Ik heb toen de kans gepakt om een van de eerste functionele beheerders te zijn in dat team. En dat is inmiddels 10 jaar geleden.”

Spil tussen techniek en mens.

“We zitten eigenlijk aan de menselijke kant van de ICT. We zorgen dat een nieuw systeem zijn plek krijgt in de organisatie en dat iedereen er mee om kan gaan. We klankborden veel met gebruikers om te kijken hoe we systemen nog beter kunnen maken of makkelijker. We zijn op die manier de spil tussen de technische mensen en de gebruikers. En dat is belangrijk, want die spreken niet altijd elkaars taal. Geduld is hierbij wel een belangrijke eigenschap!”

Ruimte om te ontwikkelen.

“Als functioneel beheerder is iedere dag hetzelfde en elke dag anders. Zo ervaar ik het. Ik merk dat ik me door ervaring nog steeds ontwikkel in mijn rol. De advieskant vind ik steeds leuker. Of het bedenken van andere manieren om het voor gebruikers makkelijker te maken. Ik krijg ook echt de ruimte om me daarin te ontwikkelen. Er wordt naar je geluisterd, mensen vertrouwen op je kennis en expertise. Ik denk dat dat komt omdat we echt een hulporganisatie zijn.”

Geen issue.

“Of ik nog iets kwijt wil. Tja… Eigenlijk is het wel tekenend dat ik hierover na moet denken. Zeker nu het veel gaat over diversiteit en inclusie, mag het zeker worden gezegd: ik ben moslim en dat heeft echt nog nooit een rol gespeeld binnen deze organisatie. Ik bedoel: het is geen issue. Buiten de vragen (uit nieuwsgierigheid en interesse) die regelmatig worden gesteld, heb ik er geen last van gehad. Ik ben Sureyha. Dat zegt, denk ik, ook heel veel over deze organisatie.”