Zoeken:
Begin hoofdinhoud

Risicoprofiel.

Samen maken we de regio veiliger.

Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .

Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.

Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.

Uitval / verstoring data en telecommunicatie.

We worden steeds afhankelijker van digitale systemen. Gelukkig heeft Nederland een robuuste telecommunicatie- en ICT-infrastructuur. Maar we zijn ook kwetsbaar voor verstoringen of uitval. De gevolgen daarvan kunnen aanzienlijk zijn.

Achtergrond

De belangrijkste aanbieders van telecommunicatiediensten zijn KPN, VodafoneZiggo en Odido. Zij bieden een bijna volledige dekking van vaste en mobiele netwerken. KPN zorgt voor betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de kritieke netwerken zoals het alarmnummer 112, de Nood Communicatie Voorziening (NCV) en NL-Alert. Uitval of verstoring ontstaan door bijvoorbeeld technische storingen, menselijke fouten, extreme weersomstandigheden en cyberaanvallen. Datacenters, netwerkinfrastructuren, servers en mobiele netwerken zijn het meest kwetsbaar. Zij vormen de ruggengraat van internet- en communicatiediensten. Hun uitval kan leiden tot grootschalige onderbrekingen.

Risico’s

Uitval of verstoring van telecommunicatie en ICT kan aanzienlijke gevolgen hebben. Van korte periodes met beperkte impact tot langdurige storingen met ernstige economische en maatschappelijke gevolgen. Vooral kwetsbare groepen, zoals ouderen, zijn tijdens dergelijke storingen extra kwetsbaar. Personenalarmering kan immers falen en hulpdiensten zijn slechter bereikbaar. Verstoringen in telecommunicatie kunnen directe gevolgen hebben voor het fysieke domein, bijvoorbeeld voor verkeersregelinstallaties, ziekenhuizen en vitale voorzieningen. Dit kan leiden tot ernstige fysieke, economische en maatschappelijke schade. Zeker als de verstoring langdurig is. Omdat we steeds afhankelijker worden van digitale systemen wordt de impact van uitval steeds groter. De kans op uitval of verstoring in Nederland is reëel. Bovendien groeit deze door bijvoorbeeld de groeiende dreiging van cyberaanvallen, de complexiteit van digitale systemen en de toenemende belasting van het elektriciteitsnet. Ondanks ons robuuste netwerk en goede voorbereidingen, blijft de kans op storingen bestaan. Met mogelijk ernstige gevolgen voor de continuïteit van de samenleving.