Hieronder vind je, per maatschappelijk thema, een aantal risico’s. Klik op een risico om hier meer over te lezen.
Risicoprofiel.
Samen maken we de regio veiliger.
Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .
Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.
Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.
Selecteer een risico.
(stationair)
(stationair en verkeer)
(stationair en verkeer)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
Uitval / verstoring drinkwatervoorziening.
Voldoende en goed drinkwater is essentieel voor het functioneren van de samenleving. Uitval van de drinkwatervoorziening heeft grote gevolgen voor huishoudens, bedrijven en vitale processen. Zonder toegang tot schoon drinkwater kunnen burgers niet koken, douchen of hun toilet doorspoelen. Dit kan snel leiden tot onrust, zeker als de verstoring langdurig aanhoudt.
Achtergrond
In de regio Zuidoost-Brabant is Brabant Water verantwoordelijk voor de levering van drinkwater. Brabant Water heeft de wettelijke taak om 24/7 en 365 dagen per jaar schoon en gezond drinkwater te leveren. Het bedrijf onttrekt diep grondwater. Langdurige regenval heeft geen invloed op de grondwaterbronnen. Ook langdurige droogte heeft geen effect op de capaciteit. Maar het zorgt wel voor een grotere vraag naar drinkwater. Brabant Water kan hieraan voldoen. Hoewel we steeds minder water gebruiken per persoon, groeit het totale gebruik omdat we met steeds meer zijn. Brabant Water neemt maatregelen om hieraan te voldoen. Bijvoorbeeld door het aanboren van nieuwe bronnen en het stimuleren van waterbesparing. De drinkwatervoorziening kan verstoren door leveringsproblemen zoals leidingbreuken, uitval van waterproductiebedrijven of bacteriologische besmettingen (zoals E. coli.). Ook cyberincidenten of storingen in de dienstverlening kunnen verstoringen veroorzaken.
Risico’s
Niet alleen burgers maar ook de gezondheidszorg, voedingsindustrie en andere sectoren zijn sterk afhankelijk van water. Dat maakt ze kwetsbaar bij uitval. Bij langdurige verstoringen kunnen hygiëneproblemen ontstaan. Dat brengt de volksgezondheid in gevaar. Kleine verstoringen komen regelmatig voor. Dankzij vele backupsystemen is de kans op langdurige uitval zeer klein. Incidenten worden meestal binnen enkele uren opgelost. Daardoor blijft de impact beperkt. Drinkwatervoorziening is ook een bron voor het bluswater voor de brandweer. De brandweer van VRBZO is redelijk goed toegerust om hiervan niet afhankelijk te zijn. Bij het uitvallen van deze voorziening worden eigen watertanks en open bluswater gebruikt. Dit levert ongewenste vertraging op bij het blussen.