Hieronder vind je, per maatschappelijk thema, een aantal risico’s. Klik op een risico om hier meer over te lezen.
Risicoprofiel.
Samen maken we de regio veiliger.
Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .
Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.
Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.
Selecteer een risico.
(stationair)
(stationair en verkeer)
(stationair en verkeer)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
Uitval / verstoring rioolwaterzuiveringsvoorziening.
Waterschap De Dommel en Waterschap Aa en Maas beheren de rioolwaterzuiveringsvoorzieningen (kortweg, RWZI’s) in deze regio. Ze zijn essentieel voor de zuivering van afvalwater van huishoudens, bedrijven en industrieën.
Achtergrond
RWZI Eindhoven is één van de grootste installaties van Nederland. Deze is, samen met het gemeentelijke rioleringssysteem en rioolgemalen, heel belangrijk voor het waarborgen van de waterkwaliteit in rivieren en beken. Daarnaast beschermt het hele systeem de volksgezondheid. Verstoring kan verschillende oorzaken hebben: technische storingen, overbelasting door extreme neerslag, verstopping door droogte of verontreiniging met bijvoorbeeld chemicaliën of medicijnresten. Daarnaast vormen onder meer medicijn- en drugsresten een groeiende bedreiging. Ook de toenemende automatisering van zuiveringsinstallaties brengt nieuwe risico’s met zich mee. Denk hierbij aan cyberaanvallen. Ten slotte verhogen ook verouderde infrastructuur en schade door bouw- en graafwerkzaamheden het risico op storingen.
Risico’s
De maatschappelijke gevolgen van uitval of verstoring van RWZI’s zijn groot. Ongezuiverd rioolwater in oppervlaktewater kan leiden tot ernstige vervuiling, vissterfte en schade aan ecosystemen. Daarnaast kunnen bedrijven die afhankelijk zijn van schoon water, aanzienlijke economische schade leiden. Ook de impact op de volksgezondheid kan groot zijn. Zeker in dichtbevolkte stedelijke gebieden waar onhygiënische omstandigheden kunnen leiden tot ziekte-uitbraken. De kans op grootschalige verstoringen groeit door factoren als verouderde infrastructuur, klimaatverandering, en cyberrisico’s. Toch blijven grootschalige incidenten relatief zeldzaam dankzij preventieve maatregelen en noodplannen. De meeste storingen zijn lokaal en tijdelijk van aard. De impact blijft meestal beperkt. Bovendien zorgt technologische vooruitgang voor een steeds betere betrouwbaarheid en efficiëntie van RWZI’s.