Hieronder vind je, per maatschappelijk thema, een aantal risico’s. Klik op een risico om hier meer over te lezen.
Risicoprofiel.
Samen maken we de regio veiliger.
Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .
Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.
Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.
Selecteer een risico.
(stationair)
(stationair en verkeer)
(stationair en verkeer)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
Uitval / verstoring elektriciteitsvoorziening.
Onze Nederlandse samenleving is sterk afhankelijk van elektriciteit. Het vormt de basis voor vrijwel alle maatschappelijke processen. Nederland heeft een goed ontwikkelde infrastructuur voor elektriciteitsdistributie. Er zijn veel maatregelen om verstoringen snel te verhelpen. Toch zijn verstoringen altijd mogelijk.
Achtergrond
In Zuidoost-Brabant beheert Enexis het transport van elektriciteit. TenneT is verantwoordelijk voor het landelijke hoogspanningsnet. Systeemfalen kan zorgen voor verstoringen. Maar dit kan ook door externe factoren zoals extreem weer en opzettelijke aanvallen zoals cyberaanvallen. Bovendien brengt de energietransitie nieuwe uitdagingen met zich mee. Denk aan een complexer netwerkbeheer. Hierdoor groeit het risico op verstoringen in de elektriciteitsvoorziening. Daarnaast vormen cyberaanvallen en extreme weersomstandigheden steeds grotere risico’s.
Risico’s
De gevolgen van uitval of verstoring zijn afhankelijk van de duur en de schaal van de verstoring. De meeste verstoringen zijn regionaal en van korte duur. Toch groeien de waarschijnlijkheid en de impact ervan. Korte onderbrekingen leiden doorgaans niet tot langdurige ontwrichting. Grootschalige of langdurige verstoringen kunnen zorgen voor zogenoemde cascade-effecten. Daarbij kunnen vitale processen uitvallen in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, waterbeheer of telecommunicatie. Zonder stroom komen deze processen stil te liggen. Dat kan leiden tot ernstige gezondheids- en milieuproblemen en maatschappelijke onrust. Om nog maar niet te spreken over economische schade door het stilvallen van bedrijfsprocessen en het betalingsverkeer.