Hieronder vind je, per maatschappelijk thema, een aantal risico’s. Klik op een risico om hier meer over te lezen.
Risicoprofiel.
Samen maken we de regio veiliger.
Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .
Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.
Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.
Selecteer een risico.
(stationair)
(stationair en verkeer)
(stationair en verkeer)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
Storm en windhozen.
Stormen kunnen in Nederland het hele jaar door voorkomen. De zwaarste stormen komen meestal voor in de winter. Zomerstormen treffen ons minder vaak. Maar die kunnen wel voor meer problemen zorgen.
Achtergrond
Stormen in de zomerperiode (april tot en met september) noemen we zomerstormen. Zomerstormen komen minder vaak voor dan winterstormen (van oktober tot en met maart). Windhozen komen het meest voor in de zomer. Ze ontstaan als er grote verschillen zijn in luchtvochtigheid en temperatuur. Klimaatverandering heeft weinig invloed op de windsterkte in Nederland.
Risico’s
Zomerstormen zijn vaak minder zwaar en duren korter dan die in de winter. Maar ze zorgen wel voor meer problemen. Bomen staan dan namelijk vol in blad en waaien eerder om. En zo’n storm komt vaak onverwacht en hevig. Mensen en organisaties zijn er dan minder goed op voorbereid. Bovendien zijn in de zomer meer mensen buiten. Dat vergroot de impact en het risico. Stormen en windhozen kunnen in relatief korte tijd zorgen voor ernstige problemen. Denk aan schade aan gebouwen, verkeershinder en verstoring van energievoorzieningen. Er kunnen zelfs slachtoffers vallen door omvallende bomen en rondvliegend materiaal.