Zoeken:
Begin hoofdinhoud

Risicoprofiel.

Samen maken we de regio veiliger.

Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .

Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.

Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.

Hittegolf.

In de afgelopen decennia kende Nederland steeds vaker hittegolven. Het worden er niet alleen meer, ze worden ook intenser. En als we de klimaatscenario’s bekijken, zullen we er nog vaker mee te maken krijgen.

Achtergrond

We spreken van een hittegolf als het minstens 5 dagen boven de 25°C is met minimaal 3 tropische dagen (maximumtemperatuur van 30°C of hoger). In stedelijk gebied ervaar je vaak hogere temperaturen dan in een landelijke omgeving. Dat komt door het zogenoemde ‘hitte-eilandeffect’. Dit ontstaat doordat gebouwen warmte vasthouden. Daarnaast is er minder wind in de stad waardoor warmte langer blijft hangen. Dit zorgt dat het er ‘s nachts minder afkoelt. Het verschil tussen stedelijk en landelijk gebied kan oplopen tot meer dan 5°C.

Risico’s

Hitte kan vooral voor problemen zorgen bij oudere mensen. Zij zijn fysiek veel kwetsbaarder voor extreme temperaturen. Vergrijzing en verstedelijking in de regio kunnen de gevolgen van hittegolven dus verergeren.