Zoeken:
Begin hoofdinhoud

Risicoprofiel.

Samen maken we de regio veiliger.

Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .

Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.

Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.

Natuurbranden.

Meer dan 25.000 hectare van Zuidoost-Brabant bestaat uit natuurgebied. Deze gebieden, vooral de bossen en heidevelden langs de grens met België, zijn gevoelig voor natuurbranden. Zeker tijdens droge periodes in het voorjaar en de zomer. Door de invloed van klimaatverandering wordt het risico op onbeheersbare, gelijktijdige, langdurig arbeidsintensieve natuurbranden in deze regio ingeschat als ‘hoog’.

Achtergrond

Natuurbranden kunnen ontstaan door menselijke invloeden (zoals brandstichting of onoplettend gedrag) en natuurlijke oorzaken (zoals blikseminslag). Door langere periodes van droogte en hogere temperaturen groeit de kans op natuurbranden.

Risico’s

Natuurbranden kunnen leiden tot directe en indirecte schade. Bij directe schade kun je denken aan vernietiging van gebouwen, wegen en elektriciteitsvoorzieningen. Dit kan het dagelijks leven verstoren. Ook vitale infrastructuur, zoals hoogspanningsleidingen, kunnen worden geraakt. Met alle grootschalige gevolgen van dien.

Ook de indirecte gevolgen kunnen groot zijn. Denk aan economische verliezen in de recreatiesector en de kosten voor herstel van getroffen gebieden en infrastructuur. Daarnaast tasten natuurbranden flora en fauna aan. Het kan zelfs leiden tot onherstelbare ecologische veranderingen met langdurige effecten op het milieu.