Zoeken:
Begin hoofdinhoud

Risicoprofiel.

Samen maken we de regio veiliger.

Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .

Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.

Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.

Dijkdoorbraak.

De regio Zuidoost-Brabant valt buiten de directe invloed van grote rivieren. Maar we hebben wel regionale waterkeringen langs kleinere rivieren. Deze keringen zijn heel belangrijk om waterstanden te beheersen. Zo voorkomen we overstromingen. De kans op een dijkdoorbraak is hier relatief klein. Maar het is niet onmogelijk.

Achtergrond

In de het voor- en najaar is de druk op de dijken al wat hoger. Dat komt door meer neerslag en smeltwater. Door klimaatverandering wordt die druk wel hoger. Intensievere regenbuien en nattere winters en lentes zorgen voor hogere waterstanden. Bovendien kunnen dijken verzwakken door droogte. Ook graafwerkzaamheden of gebrekkig onderhoud kunnen dijken aantasten. Net als dierlijke graafactiviteiten en bepaalde planten trouwens.

Risico's

Een dijkdoorbraak kan grote gevolgen hebben voor deze regio. Wateroverlast in laaggelegen gebieden kan schade veroorzaken aan huizen, infrastructuur en landbouw. Stroom, water en gas kunnen uitvallen. Drinkwaterbronnen kunnen worden besmet. En bijvoorbeeld historische gebouwen en natuurgebieden kunnen onherstelbaar worden beschadigd.