Hieronder vind je, per maatschappelijk thema, een aantal risico’s. Klik op een risico om hier meer over te lezen.
Risicoprofiel.
Samen maken we de regio veiliger.
Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .
Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.
Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.
Selecteer een risico.
(stationair)
(stationair en verkeer)
(stationair en verkeer)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
Wateroverlast door extreme neerslag.
In de zomer kan er lokaal heel veel neerslag vallen. In de winter zien we steeds vaker lange regenperiodes in grote gebieden. Die extreme neerslag kan leiden tot wateroverlast in stedelijke en landelijke gebieden.
Achtergrond
Door de opwarming van de aarde komt extreme neerslag steeds meer voor in Nederland. De verwachting is dat Nederlandse zomers steeds minder lichte buien kennen. Maar zware en intense regenval zal vaker voorkomen. Dat vergroot de kans op wateroverlast. Zeker omdat de bodem het water door de toenemende droogte in de zomer minder makkelijk kan opnemen. De wateroverlast treft vooral stedelijke gebieden met veel verharding. Regenwater kan daar moeilijker wegzakken. Langdurige regenval – in combinatie met hoge grondwaterstanden – is daarnaast vooral schadelijk voor de landelijke gebieden. De verwachting is dat die overlast alleen maar zal stijgen.
De risico’s
Wateroverlast door extreme neerslag kan ernstige gevolgen hebben voor laaggelegen woonwijken, bedrijven en infrastructuur. Je kunt bij dat laatste denken aan snelwegen en spoorwegen. Maar het kan er ook voor zorgen dat nutsvoorzieningen verstoord en overbelast raken. Denk aan rioolwaterzuiveringsinstallaties. Dit zorgt voor milieuschade en gezondheidsrisico’s.