Hieronder vind je, per maatschappelijk thema, een aantal risico’s. Klik op een risico om hier meer over te lezen.
Risicoprofiel.
Samen maken we de regio veiliger.
Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .
Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.
Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.
Selecteer een risico.
(stationair)
(stationair en verkeer)
(stationair en verkeer)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
Wateroverlast door hoge rivierwaterstanden.
Er stromen geen grote rivieren zoals de Maas door Zuidoost-Brabant. Toch zijn we kwetsbaar voor hoge waterstanden. Bijvoorbeeld langs kleinere rivieren als de Dommel, de Aa en de Kleine Beerze. Kortom, ook hier kunnen we overlast ervaren door hoge waterstanden.
Achtergrond
Deze overlast komt vooral door zware regenval in combinatie met smeltwater. Daarnaast hebben we te maken met klimaatverandering. Dit zorgt voor intensievere en frequentere neerslag. En daarmee stijgt de kans op wateroverlast. Voorheen waren er echte hoogwaterperiodes (voor- en najaar). Maar door de extremere neerslag in de zomer, is onze regio gedurende een langere periode kwetsbaar.
De risico’s
De kans op wateroverlast door hoge rivierwaterstanden wordt geschat op 1 keer per 100 jaar. Maar door de aanhoudende neerslag, zoals in 2023 en 2024, zal deze kans stijgen. Laaggelegen woonwijken en dorpen lopen risico op waterschade. Dat kan leiden tot veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Het kan primaire levensbehoeften bedreigen en infrastructuur beschadigen. Daarnaast kunnen landbouwpercelen overstromen, wat leidt tot gewasschade en verliezen voor boeren. Ten slotte kan het schade opleveren voor milieu en natuur.