Hieronder vind je, per maatschappelijk thema, een aantal risico’s. Klik op een risico om hier meer over te lezen.
Risicoprofiel.
Samen maken we de regio veiliger.
Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .
Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.
Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.
Selecteer een risico.
(stationair)
(stationair en verkeer)
(stationair en verkeer)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
Cyberaanval.
Nederland is een van de meest gedigitaliseerde samenlevingen ter wereld. Dat biedt kansen, maar brengt ook grote risico’s met zich mee. Digitale systemen zijn sterk verweven met alle aspecten van de samenleving. Van energievoorziening en transport tot gezondheidszorg en communicatie. Deze toenemende afhankelijkheid processen maakt Nederland kwetsbaar voor cyberaanvallen.
Achtergrond
Cyberaanvallen kunnen verschillende vormen aannemen zoals hacking, ransomware en DDoS-aanvallen. Ze worden uitgevoerd door diverse actoren waaronder statelijke actoren, cybercriminelen en hacktivisten. Veel vitale infrastructuren, zoals energie, waterbeheer en telecommunicatie, zijn onderling verbonden. Een aanval op één systeem kan dus grote keteneffecten veroorzaken. De afhankelijkheid van digitale supply chains en clouddiensten vergroot deze kwetsbaarheid. Het kan ook hulpdiensten en alarm- en communicatiesystemen treffen. De dreiging van cyberaanvallen in Nederland is aanzienlijk toegenomen. Dit komt onder meer door geopolitieke spanningen zoals de oorlog in Oekraïne. Statelijke actoren gebruiken cyberaanvallen voor spionage en sabotage. Cybercriminelen richten zich vooral op financieel gewin via ransomware. Hacktivisten voeren ideologisch gemotiveerde aanvallen uit. Deze aanvallen hebben vaak een brede impact, die verder reikt dan nationale grenzen.
Risico’s
De gevolgen van cyberaanvallen zijn divers. Ze kunnen zorgen voor economische schade, zoals stillegging van productie, verlies van klantgegevens, verstoringen in het betaalverkeer en hoge herstelkosten. De verspreiding van misinformatie via sociale media kan bovendien leiden tot verdere polarisatie en maatschappelijke onrust. Cyberaanvallen kunnen resulteren in vele scenario’s. Dit komt door de brede dreigingscategorieën en de verwevenheid van digitale systemen. Hierdoor is het moeilijk om algemene conclusies te trekken over de omvang en aard van de impact. De effecten zijn sterk afhankelijk van de getroffen sectoren, de ernst van de aanval en de keteneffecten die optreden. De kans op ontwrichtende cyberaanvallen is hoog. De groeiende complexiteit van digitale systemen, de toegenomen technologische afhankelijkheid en de wereldwijde toename van cybercriminaliteit en geopolitieke spanningen spelen hierin een rol. Cyberaanvallen vormen dan ook een blijvende dreiging voor Nederland. Ze vereisen voortdurende aandacht en versterking van de weerbaarheid.