Hieronder vind je, per maatschappelijk thema, een aantal risico’s. Klik op een risico om hier meer over te lezen.
Risicoprofiel.
Samen maken we de regio veiliger.
Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .
Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.
Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.
Selecteer een risico.
(stationair)
(stationair en verkeer)
(stationair en verkeer)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
Verstoring publieksveiligheid evenementen.
Door bijvoorbeeld brand, extreem weer, vechtpartijen, instorten van een bouwwerk of massale paniek kan de publieksveiligheid bij evenementen worden verstoord. Zo’n verstoring vormt een aanzienlijk risico. Zeker als er te weinig ruimte is om te vluchten en er risico is op verdrukking.
Achtergrond
Jaarlijks worden in de regio diverse grote evenementen georganiseerd; festivals, sportwedstrijden en lokale festiviteiten. Ze trekken zowel lokale bezoekers als toeristen. Grote evenementenlocaties, zoals het E3 Strand in Eersel, Aquabest en het Philips Stadion in Eindhoven, trekken jaarlijks tienduizenden bezoekers. Dankzij technologische ontwikkelingen op het vlak van crowd management en bewaking is het beheer van grote menigten verbeterd. Hierdoor kan er sneller worden ingegrepen bij incidenten. Daarnaast spelen sociale media een belangrijke rol in het verspreiden van informatie en waarschuwingen. Maar ze kunnen ook paniek en desinformatie verspreiden. En dan zijn er nog de extra risico’s door klimaatverandering. Extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven of stormen, kunnen leiden tot paniek en verdrukking.
Risico’s
Wanneer veel mensen willen vluchten en er te weinig ruimte is, ontstaat verdrukking. Dit kan gebeuren bij massale paniek. Maar het kan ook het gevolg zijn van een slecht georganiseerd evenementen met te veel mensen in een te kleine ruimte. De gevolgen kunnen ernstig zijn, met verwondingen of zelfs dodelijke slachtoffers als gevolg. Hoewel de kans op ernstige incidenten bij goed georganiseerde evenementen laag blijft, blijft verdrukking een reëel risico. Zeker bij grote evenementen met beperkte ruimte en ontsnappingsroutes.