Zoeken:
Begin hoofdinhoud

Risicoprofiel.

Samen maken we de regio veiliger.

Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .

Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.

Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.

Openbare orde verstoringen.

Openbare ordeverstoringen zijn ernstige verstoringen van de maatschappelijke rust en orde. Grootschalige rellen zijn de meest extreme vorm. Rellen zijn vaak gewelddadige uitbarstingen waarbij grote groepen mensen geweld gebruiken tegen autoriteiten, publieke of private eigendommen of andere personen.

Achtergrond

Rellen zien we het meest in stedelijke gebieden met hoge bevolkingsdichtheid en slechte sociaaleconomische omstandigheden. Ze verstoren het dagelijks leven en leiden vaak tot fysieke schade. Maar ze zorgen ook voor gevoelens van onveiligheid in de samenleving. Rellen ontstaan meestal door een combinatie van sociale en economische ongelijkheden. Bijvoorbeeld werkloosheid, armoede en discriminatie kunnen leiden tot ontevredenheid en frustratie onder de bevolking. Politieke onrust, onvrede over overheidsbeleid en incidenten met autoriteiten kunnen dan genoeg zijn om het vuurtje te laten ontbranden. Ook culturele en etnische spanningen kunnen zorgen dat protesten overgaan in rellen.

Door moderne ontwikkelingen als mobiele technologie en sociale media, verandert de aard van rellen. Grote groepen mensen zijn gemakkelijker, snel te mobiliseren en maken realtime monitoring van incidenten mogelijk. Tegelijkertijd kunnen ze ook geruchten en desinformatie snel verspreiden. Dat kan rellen verergeren. Globalisering zorgt dat lokale gebeurtenissen snel internationale aandacht trekken en zelfs aanleiding kunnen geven tot solidariteitsprotesten in andere landen.

 

Risico’s

De kans op grootschalige openbare ordeverstoringen blijft groot. De toename van sociale en economische ongelijkheden, politieke polarisatie en de invloed van moderne communicatietechnologieën spelen hierin een grote rol. De gevolgen zijn divers en verstrekkend. Rellen veroorzaken vaak materiële schade door vernielingen aan eigendommen, zoals winkels en voertuigen. Ze onderbreken het dagelijks leven omdat bedrijven sluiten of openbaar vervoer stilvalt. Daarnaast kunnen gewelddadige confrontaties tussen relschoppers en de politie resulteren in gewonden of zelfs dodelijke slachtoffers.