Hieronder vind je, per maatschappelijk thema, een aantal risico’s. Klik op een risico om hier meer over te lezen.
Risicoprofiel.
Samen maken we de regio veiliger.
Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .
Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.
Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.
Selecteer een risico.
(stationair)
(stationair en verkeer)
(stationair en verkeer)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
Ramp op afstand.
Een ramp op afstand is een ramp die buiten Nederland plaatsvindt, maar waarvan de gevolgen hier merkbaar. Je kunt hierbij denken aan natuurrampen of conflicten in gebieden waar veel Nederlanders reizen of werken. Dit kan leiden tot Nederlandse slachtoffers of gewonden. Dergelijke rampen hebben vaak grote emotionele en psychologische impact op nabestaanden en gemeenschappen in Nederland.
Achtergrond
Voorbeelden van rampen op afstand zijn vlucht MH17 in 2014 en de aardbeving in Nepal in 2015. Nederlanders die veel reizen – diplomaten, hulpverleners, expats en toeristen – kunnen eerder betrokken raken bij een ramp op afstand. Ook bepaalde etnische gemeenschappen in Nederland kunnen sterk betrokken zijn als de ramp plaatsvindt in hun land van herkomst. De kans op een ramp op afstand neemt toe door de groeiende globalisering en het toenemende aantal Nederlanders dat naar verre bestemmingen reist. Dit vergroot de kans dat een ramp impact heeft op Nederlandse burgers.
Risico’s
De gevolgen van een ramp op afstand zijn divers: van doden en gewonden tot emotionele en psychosociale gevolgen voor de betrokkenen en hun families in Nederland. Daarnaast kan een ramp op afstand leiden tot aanzienlijke kosten voor repatriëring en medische zorg. En het zorgt voor diplomatieke uitdagingen wanneer internationale samenwerking vereist is. Media-aandacht speelt een belangrijke rol bij rampen op afstand. Het zorgt vaak voor publieke betrokkenheid en steunbetuigingen. De exacte waarschijnlijkheid is moeilijk te berekenen. De toenemende reisactiviteit en globalisering zorgen wel dat de kans op een ramp op afstand groeit.