Zoeken:
Begin hoofdinhoud

Risicoprofiel.

Samen maken we de regio veiliger.

Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .

Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.

Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.

Dierziekten.

Dierziekten die overdraagbaar zijn van mens op dier noemen we zoönosen. Ze vormen in deze dichtbevolkte regio met veel veehouderij het grootste risico.

Achtergrond

Dierziekten worden ook wel veterinaire ziekten genoemd. Zoönosen kunnen dus ook mensen raken. Voorbeelden zijn de vogelgriep en Q-koorts. Ze vormen ernstige gezondheidsrisico’s en kunnen zich snel verspreiden. De regio Zuidoost-Brabant kent een hoge concentratie van (pluim)veehouderijen en een dichtbevolkte omgeving. Het risico op snelle verspreiding van dierziekten is daardoor groot, ook door intensieve landbouw en een goed ontwikkeld transportnetwerk. Daarnaast vergroten klimaatverandering, globalisering en intensieve veehouderij het risico op uitbraken. Net de groeiende resistentie tegen antibiotica.

Risico’s

Uitbraken van dierziekten kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de volksgezondheid en de economie. Zo leidde de uitbraak van Q-koorts in Zuidoost-Brabant tot duizenden menselijke infecties, sterfgevallen en langdurige gezondheidsproblemen. Economisch zorgen dergelijke uitbraken voor grote verliezen in de veehouderij. Daarnaast verstoren ze aanverwante industrieën. Ook kunnen quarantainemaatregelen en andere maatregelen zorgen voor maatschappelijke en sociale spanningen. In deze regio wordt de kans op uitbraken van ziekten zoals mond-en-klauwzeer, varkenspest en vogelgriep als waarschijnlijk tot zeer waarschijnlijk ingeschat.