Hieronder vind je, per maatschappelijk thema, een aantal risico’s. Klik op een risico om hier meer over te lezen.
Risicoprofiel.
Samen maken we de regio veiliger.
Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .
Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.
Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.
Selecteer een risico.
(stationair)
(stationair en verkeer)
(stationair en verkeer)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
Humane infectieziekten.
Humane infectieziekten vormen een groot risico voor de volksgezondheid. Deze ziekten kunnen zich snel verspreiden via bijvoorbeeld direct contact, lucht, water of voedsel. Zeker in Zuidoost-Brabant is de kans op verspreiding groot door bevolkingsdichtheid en veel nationale en internationale reizigers (onder meer door Eindhoven Airport).
Achtergrond
Humane infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen zoals bacteriën, virussen, parasieten of schimmels. Ze worden overgedragen van mens-op-mens. Ze verspreiden zich meestal snel en via verschillende routes. Geografische, klimatologische en demografische factoren spelen hierbij een grote rol. In deze regio is de kans op snelle verspreiding van infectieziekten aanzienlijk. Daarnaast kennen we een bovengemiddeld aantal ouderen vergeleken met het landelijk gemiddelde. Dit kan leiden tot een hogere ziektelast en meer sterfte. Klimaatverandering en globalisering vergroten de risico’s van infectieziekten. Ook de resistentie tegen antibiotica is een groeiend probleem. Dat maakt de behandeling van bacteriële infecties steeds moeilijker.
Risico’s
Humane infectieziekten hebben doorgaans grote gevolgen voor de samenleving. Ze kunnen namelijk snel, heel veel mensen infecteren. Dit kan leiden tot overbelasting van de gezondheidszorg. Dat bleek wel tijdens de COVID-19-pandemie. Deze zorgde voor grote economische en sociale problemen. Het toonde aan hoe gevoelig en kwetsbaar onze samenleving is voor dergelijke crises.
Met de opkomst van nieuwe technologieën kunnen we ons iets beter beschermen en kunnen we infectieziekten beter behandelen. Maar virussen als influenza en corona muteren heel snel. Het blijft dus een uitdaging om effectieve vaccins en behandelingen te ontwikkelen. In Nederland is een kans op een griepepidemie het grootst. Maar andere pandemieën, met wellicht een grotere invloed, liggen altijd op de loer.