Hieronder vind je, per maatschappelijk thema, een aantal risico’s. Klik op een risico om hier meer over te lezen.
Risicoprofiel.
Samen maken we de regio veiliger.
Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .
Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.
Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.
Selecteer een risico.
(stationair)
(stationair en verkeer)
(stationair en verkeer)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
Instortingen gebouw.
Grote steden zoals Eindhoven en Helmond hebben veel hoge gebouwen op een kleinere oppervlakte. Landelijke gebieden hebben meer verspreide, kleinere structuren. Instorting van gebouwen is vooral verwoestend wanneer gebouwen vol zijn met bewoners of werknemers.
Achtergrond
Structurele fouten, constructiegebreken en natuurlijke oorzaken zijn statistisch gezien de belangrijkste factoren bij gebouwinstortingen. Hoewel deze regio niet bekend staat om aardbevingsactiviteit, kunnen grondverschuivingen of verzakkingen door bijvoorbeeld bodemdaling wel een risico vormen. Oudere gebouwen die niet voldoen aan de huidige bouwvoorschriften lopen een groter risico. Toch is de kans op dergelijke incidenten aanzienlijk verminderd dankzij regelmatige inspecties en verbeteringen in bouwmaterialen.
Risico’s
Een gebouwinstorting kan leiden tot gewonden en dodelijke slachtoffers, aanzienlijke economische schade en beschadiging van omliggende infrastructuur. Gelukkig zijn ernstige gebouwinstortingen in Nederland zeldzaam. Dit komt door de strenge bouwvoorschriften en technische vooruitgang. Toch blijven de risico’s relevant, vooral in een regio als Zuidoost-Brabant met stedelijke groei. Historische incidenten tonen aan dat ook moderne constructies kwetsbaar kunnen zijn. Denk aan de instorting van de parkeergarage bij Eindhoven Airport in 2017. Mogelijk speelt ook economisch gewin mee wat leidt tot een mindere kwaliteit.