Zoeken:
Begin hoofdinhoud

Risicoprofiel.

Samen maken we de regio veiliger.

Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .

Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.

Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.

Branden gebouwde omgeving.

De regio Zuidoost-Brabant kent verschillende gebouwen die bijzondere aandacht vereisen bij brandveiligheid. Denk aan verpleeghuizen, ziekenhuizen, basisscholen en kinderdagverblijven. Of hoogbouw, vooral in Eindhoven en Helmond, met extra uitdagingen bij brandbestrijding en evacuatie. En dan zijn er nog voetbalstadions, treinstations, winkelcentra en evenementgebouwen waar veel mensen tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn..

Achtergrond

Branden in gebouwen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld elektrische storingen, menselijke fouten, brandstichting en externe factoren zoals blikseminslag. Moderne uitdagingen zoals biobased bouwen en de energietransitie zorgen voor nieuwe risico’s. Biobased materialen, zoals hout, zijn brandbaarder. En zonnepanelen en warmtepompen zorgen voor ook technische risico’s. Dit geldt ook voor de toepassing van allerlei moderne materialen en bouwwijzen en functievermenging. Er komt steeds meer complexe bebouwing in combinatie met de energietransitie. Denk bijvoorbeeld aan parkeergarages met elektrische voertuigen onder woongebouwen. De huidige middelen van de brandweer zijn ontoereikend voor veilig, doelgericht en doelmatig repressief optreden. Het wordt steeds gevaarlijker om naar binnen te gaan. Onbemenste systemen voor verkennen en blussen worden steeds belangrijker.

Bouwvoorschriften en brandpreventiemaatregelen kunnen brandrisico beperken. Maar menselijke fouten, technische gebreken en onachtzaamheid blijven belangrijke oorzaken. Daarnaast vergroten gebrek aan bewustwording, training en toezicht de kans op branden. Net als externe factoren, zoals klimaatverandering en extreme weersomstandigheden. De regelgeving loopt achter op nieuwe ontwikkelingen. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om branden te voorkomen met behulp van bouwvoorschriften en preventiemaatregelen.

Risico’s

Branden leiden vaak tot verwondingen, dodelijke slachtoffers en aanzienlijke materiële schade. De gevolgen van branden in de gebouwde omgeving kunnen ernstig zijn. Ze hangen sterk af van factoren zoals het tijdstip en de bezetting. Overdag kan een brand in een commercieel gebouw meer economische schade en slachtoffers veroorzaken dan in de nacht. Een brand in een woongebied heeft ’s nachts weer grotere gevolgen. Vooral als bewoners verminderd zelfredzaam zijn. Branden kunnen ook zorgen voor flinke milieuschade door de uitstoot van giftige stoffen en de verontreiniging van bodem en water door bluswater.