Zoeken:
Begin hoofdinhoud

Risicoprofiel.

Samen maken we de regio veiliger.

Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .

Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.

Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.

Ongeval buisleidingen.

In deze regio worden gevaarlijke stoffen niet alleen over de weg en per spoor vervoerd, maar ook via buisleidingen. Deze onder- en bovengrondse leidingen strekken zich uit over grote afstanden. Ze spelen een cruciale rol in de distributie van onder meer aardgas, olie en chemische producten. Veelal brandbare en giftige vloeistoffen of gassen. De leidingen zijn een essentieel onderdeel van de industriële infrastructuur. Maar ze zorgen ook voor aan aanzienlijke risico’s.

Achtergrond

De belangrijkste bedreiging voor deze buisleidingen is het risico op lekkages of explosies. Deze ontstaan vaak door graafwerkzaamheden. In de regio Zuidoost-Brabant liggen leidingen in zowel stedelijke als landelijke gebieden. Vooral kwetsbare locaties zoals rivierkruisingen, spoorwegovergangen en dichtbevolkte gebieden lopen een verhoogd risico op incidenten. Een belangrijke ontwikkeling in de regio is de Delta Rhine Corridor. Dit is een strategisch infrastructuurproject dat zich richt op het verbeteren van de veiligheid en betrouwbaarheid van het buisleidingennetwerk. Deze nieuwe leiding kan ook schonere energiebronnen zoals waterstof transporteren. Dit draagt bij aan een duurzamer en veiliger transport van energie.

Risico’s

De ernst van een incident en de snelheid waarmee het zich kan verspreiden, hangt sterk af van de aard van de stof en de druk in de leiding. Ongevallen met buisleidingen zijn zeldzaam. Toch kunnen ze ernstige gevolgen hebben. Directe gezondheidsrisico’s ontstaan door blootstelling aan giftige stoffen. Dit kan zorgen voor acute of langdurige gezondheidsproblemen. Ook milieuschade is mogelijk, vooral als giftige stoffen in de bodem of waterwegen terechtkomen. Dit kan leiden tot langdurige vervuiling en verstoring van ecosystemen. Bovendien kunnen incidenten economische schade veroorzaken omdat productieprocessen en toeleveringsketen stil kunnen vallen.