Zoeken:
Begin hoofdinhoud

Risicoprofiel.

Samen maken we de regio veiliger.

Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .

Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.

Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.

Verkeersongevallen water (o.a. chemische stoffen).

Scheepvaartincidenten komen in onze regio amper voor. Dit komt vooral omdat de grotere waterwegen, zoals het Wilhelminakanaal en de Dommel, geen deel uitmaken van het Basisnet. Toch blijven er risico’s.

Achtergrond

De grotere waterwegen in onze regio zijn geen onderdeel van het Basisnet. Er vindt dus amper vervoer van gevaarlijke stoffen over het water plaats. Toch neemt tijdens piekperiodes, zoals het zomerseizoen en bij verhoogd economisch scheepvaartverkeer, het risico op ongevallen toe. Vaak zijn dergelijke incidenten het gevolg van menselijke fouten, zoals navigatiefouten of vermoeidheid, technische mankementen, weersomstandigheden of problemen met de infrastructuur. Slecht weer of gebrekkig onderhoud aan schepen en waterwegen kunnen hierbij een rol spelen.

Risico’s

Scheepvaartongevallen kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor gezondheid, milieu en economie. Gezondheidsrisico’s omvatten directe verwondingen, zoals verdrinking of blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Milieuschade kan optreden door het weglekken van olie of chemische stoffen. Dit zorgt voor watervervuiling en ecologische schade. Ook de economische impact kan groot zijn. Te denken valt aan directe schade aan schepen en infrastructuur. Of aan verstoringen in toeleveringsketens met aanzienlijke economische verliezen tot gevolg.