Zoeken:
Begin hoofdinhoud

Risicoprofiel.

Samen maken we de regio veiliger.

Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .

Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.

Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.

Verkeersongevallen weg (o.a. chemische stoffen).

Kettingbotsingen, ongevallen met touringcars of bijvoorbeeld incidenten met gevaarlijke stoffen, kunnen ernstige gevolgen hebben in de regio Zuidoost-Brabant.

Achtergrond

Zuidoost-Brabant kent een hoge verkeersintensiteit. Dit komt door de aanwezigheid van logistieke centra, industrie en woon-werkverkeer. Allemaal routes die binnen- en buitenlandse bedrijven verbinden en waarover een grote hoeveelheid goederen, inclusief gevaarlijke stoffen, wordt vervoerd. De geografische ligging in dichtbevolkte en industriële gebieden vergroten het risico bij ongevallen. Zeker op momenten van piekverkeer. Slechte weersomstandigheden, zoals mist en gladheid, spelen vaak een rol bij het ontstaan van kettingbotsingen. Ook menselijke fouten en technische gebreken kunnen leiden tot incidenten met gevaarlijke stoffen.

 

Risico’s

De economische impact van verkeersongevallen kan groot zijn. Denk aan sanering en infrastructuurherstel. Of aan indirecte kosten door verkeersopstoppingen, vertragingen en logistieke verstoringen. De incidenten kunnen de bereikbaarheid van belangrijke locaties en diensten belemmeren en leiden tot frustratie bij de bevolking. Ongevallen met gevaarlijke stoffen vormen ook een risico voor het milieu. Bijvoorbeeld door verontreiniging van grond, water en lucht. Dit kan leiden tot langdurige schade aan ecosystemen en zorgt voor gezondheidsrisico’s voor mensen en dieren.