Hieronder vind je, per maatschappelijk thema, een aantal risico’s. Klik op een risico om hier meer over te lezen.
Risicoprofiel.
Samen maken we de regio veiliger.
Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .
Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.
Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.
Selecteer een risico.
(stationair)
(stationair en verkeer)
(stationair en verkeer)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
Explosie.
Een explosie kan ontstaan door diverse oorzaken. Denk aan een gaslek, defecte elektrische apparatuur of bouwfouten. Maar het kan ook gaan om criminele activiteiten. Woningexplosies hebben meestal minder impact dan industriële explosies. Toch kan het in beide gevallen leiden tot dodelijke slachtoffers, gewonden en aanzienlijke schade.
Achtergrond
De kans op een woningexplosie hangt af van factoren zoals de staat van de infrastructuur, het onderhoud van gasleidingen en elektrische installaties en de inzet van gecertificeerde bedrijven voor installatie en onderhoud. Verouderde infrastructuur vergroot het risico. Nieuwe risico’s door de energietransitie verdienen nader onderzoek. Bijvoorbeeld lithium-ion thuisbatterijen of het gebruik van waterstofgas. Technologische ontwikkelingen, zoals gassensoren, kunnen bijdragen aan de preventie van explosies. Maar deze zijn nog niet verplicht. Ook strengere bouwvoorschriften en verbeterde onderhoudsregels bieden extra bescherming. Toch betekenen nieuwe technologieën ook nieuwe risico’s.
Risico’s
In dichtbevolkte, stedelijke gebieden is het risico op woningexplosies groter. Dit komt door de hogere concentratie aan woningen en de afhankelijkheid van gas- en elektrische systemen. De meeste explosies ontstaan door gaslekken; opgehoopt gas explodeert wanneer het in contact komt met een ontstekingsbron. Maar steeds vaker zijn vuurwerkbommen en/of excessen in criminele activiteiten de oorzaak. Andere risicofactoren zijn defecte elektrische apparaten en bouwfouten, zoals beschadigde leidingen.