Hieronder vind je, per maatschappelijk thema, een aantal risico’s. Klik op een risico om hier meer over te lezen.
Risicoprofiel.
Samen maken we de regio veiliger.
Onze organisatie en onze partners moeten goed voorbereid zijn en kunnen reageren op verschillende (fysieke) veiligheidsrisico’s die in de samenleving kunnen ontstaan. Zoals natuurbranden, extreem weer en ongevallen met chemische stoffen, maar bijvoorbeeld ook infectieziekten en uitval van vitale voorzieningen. Het Regionaal Risicoprofiel geeft inzicht in de huidige en eventuele nieuwe risico’s die onze regio bedreigen. Het risicoprofiel is een document dat is vastgesteld door ons Algemeen Bestuur .
Op deze pagina vind je per risico algemene informatie. Heb je hier vragen over, of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via info@vrbzo.nl.
Woon of werk je in Zuidoost-Brabant en wil je weten hoe je jezelf voor kunt bereiden op deze risico’s? Kijk dan op BrabantAlert.nl. Deze site informeert je over incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises.
Selecteer een risico.
(stationair)
(stationair en verkeer)
(stationair en verkeer)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
(o.a. chemische stoffen)
Ongevallen chemische stoffen (stationair).
De regio Zuidoost-Brabant telt honderden bedrijven waar in meer of mindere mate gevaarlijke stoffen worden gebruikt en/of opgeslagen. De gevolgen van een ongeval kunnen zich beperken tot de directe omgeving van de bron. Maar in sommige gevallen kunnen gevaarlijke stoffen over een grote afstand worden verspreid.
Achtergrond
De kans op een ernstig ongeval met gevaarlijke stoffen in deze regio is lastig in te schatten. Het hangt af van diverse factoren. De regio kent verschillende industrieterreinen waar gevaarlijke stoffen worden gebruikt. Dat vergroot de kans op ongevallen. Daarnaast speelt de aard van de gebruikte stoffen een belangrijke rol. Sommige stoffen zijn gevaarlijker dan andere. Ook maakt het veel uit of het om een vaste, vloeibare of gasvormige stof gaat. Dit heeft veel invloed op de kans op een ernstig ongeval. De veiligheidsprocedures en -maatregelen van bedrijven zijn van cruciaal belang. Worden deze onvoldoende of niet strikt nageleefd, dan groeit de kans op een ongeval. Verder kunnen weersomstandigheden, zoals wind en regen, de verspreiding van gevaarlijke stoffen vergroten. Ook dat bepaalt de ernst van een ongeval.
Risico’s
De snelheid waarmee een ongeval zich ontwikkelt, hangt af van de oorzaak, de hoeveelheid, de soort en toestand van de gevaarlijke stof. Mensen die in de directe omgeving van een bedrijf met gevaarlijke stoffen wonen of werken, lopen het grootste risico. Ongevallen met gevaarlijke stoffen kunnen ontstaan door menselijke fouten, technische defecten en natuurrampen. De gevolgen hangen af van de aard, hoeveelheid van de stof, weersomstandigheden en responsmaatregelen. Blootstelling kan leiden tot gezondheidsproblemen. Dit kan variëren van acute klachten zoals ademhalingsproblemen tot chronische aandoeningen bij langdurige blootstelling. In extreme gevallen kan het dodelijk zijn. Daarnaast kan milieuschade ontstaan met alle gevolgen van dien voor planten en dieren. Stoffen die in voedselketens terechtkomen via gewassen of vee kunnen ook schadelijk zijn voor mensen en dieren.