Zoeken:
Begin hoofdinhoud

Risicocommunicatie.

Goed voorbereid

Er gebeurt niet vaak een ramp in Nederland. Maar als er onverwacht iets ernstigs gebeurt, heeft dat meestal grote gevolgen voor de mensen die in de buurt wonen of werken. In ons land zijn we goed voorbereid op noodsituaties, daarom komt de juiste hulp snel ter plaatse. Maar tot de hulpdiensten er zijn, ben je op jezelf aangewezen. Het is daarom belangrijk dat je weet wat je moet doen bij een noodsituatie. Wil je meer weten? Kijk eens op denkvooruit.nl. En op brabantalert.nl. De website Brabant Alert informeert je bij grote incidenten, rampen en crises in Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf kunt voorbereiden op rampen en crises. Klik bovenin het menu van die website op ‘wat kan ik doen’.

Wat is risicocommunicatie?

Welke gevaren en risico’s zijn er in je omgeving? Waar kun je aan blootgesteld worden? Dat vertellen wij je graag. Zodat je je bewust bent van de risico’s in je leefomgeving. Je kunt je alvast voorbereiden en je weet wat je moet doen tijdens een ramp of crisis. Je vergroot daarmee je zelfredzaamheid.
Risicocommunicatie gaat ook over de maatregelen die de overheid neemt, om gevaren en risico’s te beperken of die de overheid neemt als een ramp of crisis zich voordoet.

Risico- en crisiscommunicatie: verschil en relatie

Risicocommunicatie gaat over: wat als? Wat moet je doen bij een ramp of crisis. Crisiscommunicatie gebeurt tijdens de ramp of crisis. Het gaat dan over de gevolgen van die ramp of crisis, de gevaren en wat je op dat moment moet doen of laten.

Er is ook een relatie tussen risico- en crisiscommunicatie. De zorg voor veiligheid is krachtiger, als je de informatie over een ramp of crisis al eens hebt gehoord. Door doeltreffende risicocommunicatie, wordt de effectiviteit van de crisiscommunicatie groter: de koude fase helpt de warme.

Risicocommunicatie is ondergebracht bij de afdeling Omgevingsadvisering van de sector Risico- en crisisbeheersing. Heb je vragen over risicocommunicatie? Neem dan contact op via risicocommunicatie@vrbzo.nl.