Zoeken:
Begin hoofdinhoud

“Één gezamenlijk doel: een fysiek veilige leefomgeving”

Mijn start bij Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost was een bewuste keuze om een ander vak te gaan doen”, vertelt adviseur omgevingsveiligheid Dennie Strik. Zijn reis in de regio begon in 2018 na een toevallige ontmoeting tijdens de opleiding Specialist Risico & Veiligheid.  

“Ik werkte destijds als bouwinspecteur, specifiek op het gebied van brandveiligheid in Alphen aan de Rijn. Ik had het daar prima naar mijn zin, maar ik wilde graag verder. Daarom besloot ik de genoemde, pittige opleiding te gaan volgen. Tijdens die opleiding ontmoette ik een afdelingshoofd uit VRBZO. Zij wees me op een vacature in die regio die me zou passen. Ik viel bij haar vooral op vanwege mijn competenties op het gebied van netwerken en sociale vaardigheden. Ze was op zoek naar een dergelijk profiel dus solliciteerde ik. Ik wist op dat moment inhoudelijk nog niets over het vak van adviseur omgevingsveiligheid. Maar toch kreeg ik de kans – op basis van mijn competenties en vaardigheden – om mij het vak eigen te maken. Dat is bijzonder en zegt iets over deze organisatie.” 

 

Advies bij omgevingsplannen en -vergunningen .

“In mijn functie adviseer ik colleges van b en w op het gebied van omgevingsveiligheid bij het maken van omgevingsplannen en/of -vergunningen. Dat advies is niet bindend maar wel zwaarwegend. Het gaat vooral om de inventarisatie van risico’s, de inrichting van een gebied maar ook over de bestrijdbaarheid en zelfredzaamheid ervan. Wie zijn de gebruikers? Wat zijn de risico’s, zijn er scholen, een ziekenhuis? En hoe zit het met de bereikbaarheid voor de hulpdiensten? Netwerken is voor mij een heel belangrijk instrument in dat adviesproces. Natuurlijk met de interne specialisten, zoals planvorming en objectadvisering, maar ook met externe partijen. En dat is natuurlijk precies waar mijn eerder genoemde – en herkende – competenties van pas komen.” 

Steeds breder functie .

“De adviesfunctie omgevingsveiligheid is door de jaren wel behoorlijk verbreed. Het gaat niet meer om alleen advies over externe veiligheid maar ook over bijvoorbeeld natuurgebieden. Daarnaast hebben we te maken met zaken als klimaatadaptatie en energietransitie. Het wordt dus steeds breder – en ook interessanter als je het mij vraagt. We worden als adviseur ook steeds meer de spin in het web bij risicobeheersing. Bovendien kregen we wij omgevingsadviseurs de taken omtrent de omgevingswet op ons. We participeren bij tafels over de omgevingsvisie, omgevingsplan en programma’s. Er wordt van ons verwacht dat wij ook een stukje beleid invullen op het gebied van omgevingsveiligheid. 

Innovatie wordt verwacht .

“Het fijne van werken in deze regio is dat er veel ruimte is voor ontwikkeling en innovatie. Sterker nog, dat laatste wordt ook echt van ons team verwacht. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe omgevingswet. Dat is behoorlijk complexe materie en wij zijn geen juristen. Toch hebben we hiervoor een complete webpagina opgezet met voorbeeldregels en een stappenplan. Ook was ik landelijk projectleider voor het realiseren van een speciale kaartlaag  waarin gebouwen en locaties met verminderde zelfredzaamheid in beeld komen. Het zijn zaken die niet alleen ons, maar ook gemeenten helpen. Met uiteindelijk hetzelfde doel: een fysiek veilige leefomgeving.”